Badanie przeciwciał IgG

Z Bodypedia
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

Badania w kierunku alergii pokarmowych, które są wspólnie określane jako "alergie ukryte" albo reakcje pseudoalergiczne. Nietolerancje są przyczyną wielu zaburzeń, jak np. nieuzasadniony przyrost wagi, chroniczne zmęczenie, zaburzenia nastroju i wiele innych.

Test wykonywany jest na 88 najbardziej powszechnych alergenów pokarmowych:

mleko i 7 różnych produktów nabiałowych,

16 rodzajów owoców,

22 warzywa,

12 gatunków ryb,

5 rodzajów mięs,

jajko ( białko i żółtko - osobno)

19 rodzajów orzechów i zbóż,

cukier, czekolada, miód, kawa.

Przeciwciała IgG mogą wywołać reakcję pseudoalergiczną po upływie wielu godzin lub nawet dni od zadziałania bodźca, co powoduje trudności w określeniu bezpośrednich zależności pomiędzy ekspozycją na określone składniki pokarmowe, a pojawieniem się symptomu choroby. Patrz potencjalne skutki alergii pokarmowych.